Mitä partion harrastaminen maksaa?

Partion harrastaminen pyritään pitämään edullisena. Partiojäsenmaksu maksetaan kerran vuodessa ja se on tällä hetkellä 80€ luokkaa. Siitä tulee lasku kotiin alle 15-vuotialle ja yli 15-vuotiaille samoin tai sähköpostiin, jos on ilmoittanut sähköpostisoitteen.

Partioon liitytään Suomen Partiolaisten ylläpitämään jäsenrekisteriin asiointipalvelun kautta, johon linkki on etusivulla. Muista merkitä lippukunnaksi “Jyväskylän Versot“, jotta tiedot löytävät 65000 suomalaisen partiolaisen joukosta lippukuntaamme.

Jäsenmaksuun kuuluu partiovakuutus ja se antaa oikeuden osallistua partiopiirin ja Suomen Partiolaisten järjestämiin tapahtumiin ja koulutuksiin. Partiovakuutus on voimassa kolmella ensimmäisellä kerralla partioon tutustuttaessa. Partiovakuutus on toissijainen vakuutus eli se antaa vakuutusturvan, jos käytettävissä ei kattavaa kotivakuutusta tai vapaa-ajan vakuutusta. Lisää tietoa voit lukea täältä.

Lippukunta antaa partiolupauksen (käytännössä ikäkausilupaus) yhteydessä ensimmäisellä kerralla vihreän verso(partio)huivin ja lippukunnan huivimerkin (“salmiakin”). Huivimerkki ommellaan huivin takakulmaan. Kannattaa kirjoitta huivin omistajan nimi huivin alapuolelle takakulmaan, niin huivi osaa takaisin omistajalleen.

Partioasu 7-9 -vuotiailla on tummansininen collegepusero (myynnissä ei ole missään juuri oikeaa puseroa tätä tarkoitusta varten), johon oikeaan hihaan ommellaan suoritusmerkit. Tämän kanssa tummat housut.  Partioasua suositellaan vahvasti käyttämään partiojuhlissa ja jumalanpalveluksissa, lipunnostoisssa ja lipunlaskuissa. Koloilloissa ja retkillä riittää, että on partiohuivi kaulassa.

Yli 10-vuotiaiden partioasuksi suositellaan sitten jo oikeaa partiopaitaa (hintaluokka 50€), joita voi ostaa Scandinavian Outdoor -liikkeestä (jyväskyläläiset käyttävät ko. verkkokauppaa). Vasempaan hihaan kuuluu viisi kangasmerkkiä (n. 15€) ja oikean etutaskun yläpuolelle kuudes kangasmerkki. Partioasun kanssa käytetään tummia housuja tai tytöt voivat käyttää myös hametta. Partioasua suositellaan vahvasti käyttämään partiojuhlissa ja jumalanpalveluksissa, lipunnostoisssa ja lipunlaskuissa. Koloilloissa ja retkillä riittää, että on partiohuivi kaulassa.

Koloilloissa (arki-iltakokoontumiset) käyminen ei maksa mitään. Jos ryhmä päättää tehdä jotakin esim. askartelua, käytetään lippukunnan varastosta löytyviä materiaaleja, mutta isompaan hankkeeseen voidaan joutua keräämään omakustannusmateriaaliraha samoin kuin partiomerkkeihin, joita talven mittaan suoritetaan. Lippukuntahan ei saa muita avustuksia kuin Jyväskylän kaupungin avustuksen, joka on ollut luokkaa 500€/vuosi. Muuten lippukunta harrastaa omaa varainhankintaa mm. kannustamalla partiolaisiaan myymään partioadventtikalentereita.

Ryhmien tekemillä retkillä kerätään yleensä ruoka-ja materiaaliraha sekä myös osuus majoituskuluista, jos ryhmä päättää mennä masulliseen paikkaan yöpymään. Lippukunnan oma kämppä ja leirialue ovat lippukunnan jäsenten ilmaiseksi käytettävissä. Retkillä yleensä pyydetään vanhempia mukaan auttamaan järjestelyissä ja kuljetuksissa. Perinteisesti retkillä partiolaiset tekevät ruokansa itse, vaikka aikuisia olisi mukana.

Partiotapahtumissa on yleensä jokin edullinen osanottomaksu ja sinne kuljetukset yritetään hoitaa pikkuautokyydein (vanhemmat!), mutta jos päädytään julkisten liikennevälineiden käyttöön, vastaavasti tarvittavat kulut kerätään lähtijöiltä. Versopartiolaisilla on yli 10-vuotiaille Hiljaiset Päivät maalishuhtikuussa jossakin päin Suomea ja lisäksi osallistutaan säännöllisesti partiopiirin järjestämiin partiotaitokilpailuihin lähellä Jyväskylää.

Comments are closed.